HTML

Nemzeti minimum blog

Elég legyen az átkozódásból! Fogjunk össze és beszéljük meg, mit kell tennünk egy élhetőbb Magyarországért...

Friss topikok

Tanárok a bekattanás szélén

2016.06.16. 09:59 | prognosys | 19 komment

Címkék: oktatás iskola tanár tanítás általános iskola sajátos nevelési igényű diliház SNI

Lassanként napi szinten találkozok olyan iskolai problémákkal, hogy gyermekemet valamilyen retorzió éri. Nem azt mondom, hogy ő egy szentecske, de azért olyan messzire menni sem tapasztaltam még tanárt, amilyet tegnap.

De kezdjük elölről. Sajnos a fiam sok más gyermekkel együtt komoly mentális problémákkal küzd. Nem, nem valamiféle őrjöngő 'nem normálist' kell elképzelni, csupán olyat, akire az átlagosnál jobban kell figyelni és az átlagosnál nehezebben fog fel dolgokat: enyhén értelmi fogyatékos. Sokszor békésen megvan ő magában. Épp ezért célpontjává tud válni más gyermekek agresszióinak.

A minap - épp a múlt héten - kellett feljelentést tennem, mivel mástól származó ütésnyomokat találtam rajta: vagyis nem vigyáznak rájuk az iskolában! De ami tegnap történt, az minden képzeletemet felül múlt:

Történt, hogy egy óvatlan pillanatban fiam levert valami virágcserepet az iskolában, ami a padlóra esve széttört. Máskor is volt már ilyen: következő alkalommal pótoltuk a hiányt és kész. De olyan hogyan juthat valakinek az eszébe, hogy mint egy 'büntetésül' fog egy ollót és szó szerint kettévágja a gyerek tolltartóját, valamint a benne lévő ceruzákat, tollakat

tolltarto.jpg

Hazaérve a combja tiszta lila, kék volt a kifolyt tintától. Mondjuk azt nem tudom, hogy került a zsebébe.

Nos ezek után hogyan merészeljem őt 'iskolába' engedni? Mi lesz a következő 'példamutatás'? Félmeztelenül fognak rohangálni a folyosón, meglett felnőtt létükre a gyerekek előtt? Szóval ez egy kész diliház. Az első iskolát, amelyikbe járt, azt már bezárták. A másodikba szó szerint olyan szellemi nyomorékok jártak, ahová nem szívesen engedtem. Két év után kiderült, hogy itt - egy pedagógiai módszertani intézményben - nemhogy nem vigyáznak, nem figyelnek eléggé rájuk, de még olyan példával is járnak elől felnőtt emberek, 'tanárok', akik az őrület határán vannak.

Bocsánat, de ezt nem tudom be az oktatás tragikus helyzetének. Csakis annak, hogy évek alatt kontra szelektálódott a tanári kar, s mára ez maradt: idegösszeomlás szélén táncoló tanárok rossz példával, ne adj' Isten, gyerekeket veszélyeztetve.

Ezek után, hogyan kellene fogadnom a tanárok értékeléseit. Azok, akik nem képesek jó példával elől járni és nem veszik tudomásul, hogy nekik nem a rombolás a feladatuk, hanem az építkezés - és persze, egy módszertani intézményben, ahol sajátos nevelési igényű gyerekeket 'fejlesztenek' - nehezebb dolguk van általában, mint egy normál iskolában.

Úgyhogy ezért is fordulok a nyilvánossághoz. Van még 3 év hátra az általános iskolából. Nekem törvényi kötelességem őt iskolába járatni. Magán tanárt nem tudok fogadni, mert azt én nem tudom megfizetni. Mégis melyik iskolába lenne érdemes vinnem, ahol nem rombolják tovább a gyerek személyiségét!?

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiminimum.blog.hu/api/trackback/id/tr958813832

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nevetséges a vallásod 2016.06.17. 08:23:57

Ha nem akarod, hogy a vallásod nevetség tárgya legyen, akkor ne higgy nevetséges dolgokban. Mint például egy ember egy bálna gyomrában utazgat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2016.06.17. 07:52:05

Két kérdésem lenne:

1. A gyerek miért nem valami speciális iskolába jár, ha "problémás"?

2. Szeretném látni azt az ollót, amivel egy egységsugarú pedagógus képes kettévágni egy tolltartót írószerekkel együtt.

BTW, ha az én gyerekemmel esett volna ez a történet, az a pedagógus már nem dolgozna az iskolában. Vagy azért, mert kirúgták, vagy azért, mert tolókocsiban nem tudna oktatni.

Azt is hozzá kell tennem, hogy a tanárok eszköztelenek a gyerekekkel szemben, ami a rendszer hibája. De az is benne van, hogy a mostani gyerekek szüleinek igen nagy százaléka nem üti meg az általános iskolás szintet sem. Pl. nem tudnak kommunikálni, nem tudnak viselkedni, szemetelnek, mocskosak, igénytelenek, stb. Ééééés akkor még nem emlékeztem meg a kisebbségről sem. Ilyen háttérrel mit várhatunk a gyerekeiktől?!

fizetekmegegysort 2016.06.17. 08:53:28

Gondolom, azért nem jár speciális iskolába, mert csak "kicsit" problémás. Mint ahogy a posztoló is említette, a speciális iskolák tele vannak a "nagyon problémásokkal", ami egy enyhén SNI-s gyereknek nem jó, nem tud fejlődni, sőt a gyakorlatban teljesen lemarad. A magyar rendszer ezeket a gyerekeket konkrétan leírja. Az álatalános iskolákban nincsenek meg az integráció feltételei, holott pont ezek a gyerekek - az enyhén értelmi fogyatékosak, enyhén autisták, viselkedési vagy tanulási zavaros gyerekek - azok, akiknek kifejezetten jót tenne az integrált oktatás, és egyúttal az iskolába járó többi gyereknek is (hiszen a tolerancia megtanulására a legjobb terep, a valódi integráció pedig nem hátráltatja az amúgy egészséges többséget). Integrált oktatás híján nem tud mit tenni.
A helyzet az, hogy nem irigyellek, posztoló, mert Magyarországon az alapfokú oktatási rendszer nincs felkészülve az olyan gyerekekre, mint a te kisfiad. Mondanám, hogy próbálkozz az alternatívokkal, de rendszerint az is pénzbe kerül. Szóval sajnos, okosat erre senki nem fog tudni javasolni Neked. :( Amíg nem tesznek több pénzt az oktatásba, addig a te gyeremekedhez hasonló gyermekek kiszorulnak az alapfokú oktatásból, esélyük sincs. Ez a szomorú igazság.

exterminador 2016.06.17. 09:05:52

Hát ez a poszt nagyon hisztérikus, és valahogy nagyon hihetetlen. Ollóval kettévágni egy tolltartót? Tollakkal, ceruzákkal együtt? Próbált már a posztoló ollóval ceruzát vagy tollat elvágni? Jó nagy ollója lehetett a pedagógusnak. Vagy talán sövényvágóval támadt. Ha meg a gyereknek "komoly mentális problémái" vannak, akkor tényleg a speciális iskola lehetne a megoldás.

Kelly és a szexi dög 2016.06.17. 09:15:27

feljelentés rongálásért - ennyi

Szelid sunmalac 2016.06.17. 09:32:59

@Phteven: Miert kene specialis isolaba jarnia? Ahol en lakom pl. szinte minden nem on- es kozveszelyes fogyatekos dolgozik, el, tanul, bevasarol, ugyanugy, mint barki mas es az egvilagon nincs veluk semmi gond. Kizarolag azok vannak "specialis" heyleken, akik tenyleg keptelenek az onellatasra. A lassabs felfogas nem egyenlo vele. En pedaul vilaghiru cegeknel dolgozom tobbszaz nalam lassabb felfogasu emberrel, aztan megis hagyjak oket.

prognosys 2016.06.17. 10:11:21

@exterminador: Én sem akartam ezt a képtelenséget elhinni, csakhogy ezt a gyermekem egy osztálytársa erősítette meg. A tanárral rendszeresen próbálunk kapcsolatot tartani, amitől egy idő után mereven elzárkózott

ZON 2016.06.17. 10:12:10

@Phteven: te köpködöd a szülőket ?? Aki egy tönkretett tolltartó, és némi múló lelki sérelem miatt - persze nyilván szóban végrehajtva - nyomorékká tennél egy másik embert ?? " tolókocsiban nem tudna oktatni."

Sürgősen fordulj szakemberhez.

prognosys 2016.06.17. 10:14:21

@Phteven:

Sajnos speciális iskolába jár :(

Az agresszió nem vezet eredményre + nem is célom. Valóban, mindkét oldalon vannak problémák, de ilyen viselkedés szvsz akkor sem engedhető meg.

prognosys 2016.06.17. 10:26:25

@fizetekmegegysort: Elkeserítő, amit leírsz, de igazad lehet. Az a baj, hogy közben megy az idő. Most itt van 13 és fél évesen és kihívást jelent neki zebrán figyelmesen átmenni a túloldalra. Nincs veszélyérzete, képtelen felmérni tetteinek következményeit, nem tud dönteni semmiről, nem tud kitartani semmi mellett, így mindent erőltetni kell rá. Hajmeresztően önveszélyes tud lenni. 4 és fél év múlva belőle (jogilag) felnőtt lesz...de milyen? Mihez kezdjek így vele?

fizetekmegegysort 2016.06.17. 10:32:18

@prognosys: Valamilyen jó fejlesztő pedagógus kellene neki, de nem tudom, hogy pontosan milyen. Engem speciel dühít, hogy a Magyar Állam az ilyen problémákat konkrétan tudomásul sem veszi. Gyerekek tömegéről mondunk le, azért mert kissé problémásabbak, vagy mert éppen rosszul szocializált, esetleg szegényebb vagy egy szülős családba születtek. Pedig hosszú távon jóval kifizetődőbb lenne az iskolarendszerbe és a (valódi) integrációba feccölni a pénzt, mint aztán 18 éves koruktól gyakorlatilag eltartani azokat, akiket sem oktatni, sem szocializálni nem sikerült. És ezt nem lehet a szülő nyakába varrni, a működő intézményrendszer biztosítása az Állam dolga volna (ezért - is - fizetünk adót, vagy mi....).

prognosys 2016.06.17. 10:41:50

@fizetekmegegysort: "Valamilyen jó fejlesztő pedagógus kellene neki"

Valóban kellene, s amíg alsó tagozatos volt, addig még működött is a dolog valamennyire. Most ez volt az első éve felső tagozatban, de ennyi problémával még egyetlen évben sem szembesültem. Gyermekemet annak idején óvodában marasztalták +1 évre. Az első osztályt is újra kellett járnia. Most pedig két tantárgyból is meghúzták és búcsúzóul még egy figyelmeztetést is kapott - nem mintha bármit is elérnének vele, mivel az iskola falain belüli dolgokat nincs lehetőségem megoldani (helyettük). Vagyis 14 évesen még mindig csak 5.-es lesz. Meggyőződésem, hogy mindezt csak azért, mert nem kapja meg a kellő figyelmet.

fizetekmegegysort 2016.06.17. 11:50:33

@prognosys: Vagy a kellő módszertant. Azt gondolom, a "problémamentes" gyerekek is problémásak ebben az oktatási rendszerben. Akinek más módszertanra, eszközökre, képzésre volna szüksége, az pedig gyakorlatilag megvalósíthatalan a magyar oktatás körülményei között. Sem pénzügyi sem személyi erőforrás nincs rá. A szomorú, hogy szándék sem, hogy legyen.

Pepibubó 2016.06.17. 11:55:41

A műveletlenség nem elsősorban a "kontra szelektálódott" - sic!- tanári kar és a pedagógusok bűne, hanem azé a közfelfogásé, amelyik egy - állítólagos - demokráciában elfogadja az oktatásra és a benne hivatásuk szerint ténykedők életminőségének szintjét.
Egyszerűen fogalmazva, néhai matektanáromtól: a hülyeség nem fáj, ezért sokkal szegényebbek a pedagógusok, mint a fogorvosok.
Kivéve persze azokat a társadalmakat, ahol már rájöttek, hogy a hülyeség mégis fáj, csak nem az egyéneknek, hanem a társadalomnak. Ezért ott - a "hanyatló" Nyugaton - éppen annyit keresnek a pedagógusok, mint a fogorvosok.
Ezért aztán a csúnya pénz, mint minden modern társadalom folyamatainak mozgatója, ott - a "hanyatló" Nyugaton - pozitív szelekciót végez, mert a komolyabb jövedelem a felkészültebbeket, tehetségesebbeket vonzza a pályára.

Ettől függetlenül - hazánk és az erről tudomást venni nem akarók óriási szerencséjére -, rengeteg elhivatott, hivatásszerető pedagógus, tanár van a pályán, akik minden ellenkező törekvéssel szemben még mindig fenntartják a rendszer átlagának normálishoz közeli működését. Egy darabig, míg bírják. Ennyit a "kontra szelekcióról" - sic!- a pedagógusoknál! Arról, hogy még mindig elsöprő többségben vannak azok, akiket nem tántorít el a hivatástudattól a szívatástudat.

Mint ahogyan láthatóan a pedagógusok tüntetésein, köszönik szépen, éppen elegen szoktak lenni az összefüggéseket és érdekeiket átlátni képes támogatókkal! A sok tízezer főt lekicsinyelni igyekvő hazai média minden próbálkozása - tendenciózus beállítású fényképek, hazug számbecslések - ellenére.

Pepibubó 2016.06.17. 12:00:15

...az oktatásra és a benne hivatásuk szerint ténykedők életminőségének szintjét.
=
...az oktatásra és a benne hivatásuk szerint ténykedők életminőségére fordított összegek szintjét.

ecodrive 2016.06.17. 12:28:13

@ZON: Honnan tudod, hogy az a lelki sérelem múló?

BiG74 Bodri 2016.06.17. 12:37:03

Nem teljesen értem, milyen ollóval rendelkezett az a tanár? Lemezvágó áttételes? Másrészről ha igaz a tolltartó és tartalmának átvágása, az nálam speciel sima fizikai agresszió, azonnali fellépést követel, bulldog üzemmódban.

2016.06.17. 13:01:15

Ilyenkor fel kell jelenteni a tanárt garázdaságért.
süti beállítások módosítása